Hva betydder konservering?

Konserveringer et annet ord for «bevaring» eller den prosessen som leder fram til bevaring, og betyr å utsette nedbrytning og aldring.

Konservering er å behandle matvarer slik at de lar seg oppbevare i lengre tid uten at kvalitet og egenskaper blir svekket i vesentlig grad.

Konserveringer en måte å holde maten lengere. Under bevaring blir uønskede mikroorganismer (bakterier, sopp, gjær, virus) drept eller blir forhindret at de vokser.

Det er utviklet en rekke metoder for å gjøre næringsmidlene bedre holdbare.

Herunder finner du noe metoder.

Fermentering.

​Fermentering er en prosess hvori bakterier, sopp og gjær som brukes til å lagenæringsstoffer.

Eksempler på slike produkter er yoghurt, øl og surkål.

Fermentering har også en bevarende effekt.

For eksempel sikrer melkesyrebakterier at yoghurt er sur, og kan derfor holdes myelenger.​

Tørking.

​Mikroorganismer kan ikke vokse til knapt uten fuktighet. Som et resultat har tørkedeprodukter som rosiner ofte en langholdbarhet.

Salting/Sukring.

​Mye tilsatt salt eller sukker trekker utfuktighet fra maten.

Mikroorganismer kan knapt vokse.

Som et resultat kan produkter som syltetøy (etter sukker) eller tørr pølse (ved salt)holdes i lang tid.

Imidlertid inneholder disse produktene veldig mye kalorier eller salt.​

Frysetørking.

​Ved å holde maten kald, kan mikroorganismer knapt vokse.

Ved frysing stopper veksten helt. Noen mikroorganismer kan overleve fryser, så dekan vokse senere.

Røyking.

​Røyking gjør et produkt tørrere, slik at mikroorganismer ikke kan vokse.

Tradisjonelt har denne prosessen allerede blitt brukt på kjøtt og fisk.

Det skiller seg mellom kaldrøyking, som varer i timer og hvor temperaturen ofte erunder 25 ° C, og varmrøyking der høyere temperaturer brukes.​

Oppvarmen.

​Oppvarming er en effektiv måte å drepe mikroorganismer på.

Det kan også ufarlig gjøre andre stoffer som påvirker smaken, foreksempelenzymer.

Følgende 2 prosesser brukes ofte:​

Pasteurisering.

​Dette er kort oppvarming ved rundt 72 ° C.

Dette dreper bakterier som vokser raskt.

Men ikke alle bakterier dør.

Derfor har pasturiserte produkter begrenset holdbarhet og skal lagres i kjøleskapet.

Melk og fruktjuicer blir ofte pasteurisert.

Sterilisering.

​Her oppvarmes produkter (kort) til over 100 ° C.

Dette dreper alle mikroorganismer.

Det er derfor steriliserte produkter har lang holdbarhet og kan lagres i lukkedebeholdere utenfor kjøleskapet.

Den sterke oppvarming forårsaker ofte en annen smak og noen ganger noe tap av næringsstoffer.

Ved UHT (Ultra High Temperature) oppvarmes et produkt i noen sekunder til over140 ° C.

geoengineering norway